Gepubliceerd op

Woord van het jaar 2018

Het woord ‘blokkeerfries’ heeft gewonnen! Waarschijnlijk geen blijvertje, want als het hoger beroep afgerond is, verdwijnt dit woord waarschijnlijk uit de aandacht. Ook onze zuiderburen hebben een woord van het jaar gekozen: ‘moordstrookje’. Voor mij persoonlijk ligt dit woord geografisch dichterbij dan een ‘blokkeerfries’. Ik rijd met een kleine 3 kilometer fietsen al op een moordstrookje namelijk. Om een ‘blokkeerfries’ tegen te komen, moet ik toch een kilometer of 300 verder.

moordstrook (v(m); meervoud: moordstroken) 
(Belgisch-Nederlands; vaak verkleinvorm) fietspad dat vlak langs 
een weg ligt en daardoor zeer gevaarlijk is

yogasnuiver (m; meervoud: yogasnuivers)
iemand die gewoonlijk gezond en bewust leeft, maar zich nu en dan, 
bv. in het uitgaansleven, te buiten gaat aan partydrugs en cocaïne.

groeipakket (m; meervoud: groeipakketten)
kinderbijslag

Op nummer twee en drie in Nederland zijn respectievelijk geëindigd: ‘yogasnuiver’ en ‘mangomoment’. In België haalde mangomoment de tweede plaats en op de derde plek eindigde ‘groeipakket’.

‘Mangomoment’ schijnt zowel in Nederland als in België een bekend woord te zijn. Ik had er nog nooit van gehoord. Dit woord is ontleend aan een fragment uit een VRT-programma. Een patiënte in dit programma beleeft een geluksmoment aan een mango die de presentatrice voor haar meebracht: een ‘mangomoment’. Mooie gedachte achter een woord.
Het andere uiterste van een ‘blokkeerfries’, wat in de Van Dale uitgelegd wordt als: ‘elk van de personen die in Friesland een wegblokkade hebben opgezet om anderen te verhinderen te demonstreren tegen een aspect van de sinterklaastraditie, door sommigen beschouwd als verdediger daarvan’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *