Gepubliceerd op

Irritantste woord 2015

‘Me’ is verkozen tot het irritantste woord van 2016. We willen het woord niet meer horen. Het woord op zich wel, maar niet als het verkeerd gebruikt wordt. Zoals in ‘me huis’ of ‘me oma’. Vooral onder jongeren wordt dit nogal eens zo gebruikt.
In spreektaal is het erg populair en valt het de meeste mensen niet eens op dat het verkeerd woordgebruik is. Als het op papier staat valt het veel mensen wel op dat het niet klopt. Helaas valt het ook een hele grote groep mensen niet op en wordt het woord me consequent verkeerd gebruikt. In veel berichtjes op Facebook en Twitter komt het langs. Maar ook steeds meer in werkstukken en afstudeerscripties duikt deze fout op. Hoe zit het dan met me?

Me is een persoonlijk voornaamwoord. Dat betekent dat het een woord is dat verwijst naar iemand. Als je bijvoorbeeld zegt: “Ik heb me verslapen.” In deze zin verwijst het woord me naar ik.
Als men me gebruikt als in ‘me oma’, bedoelt men eigenlijk ‘mijn oma’. Me wordt gebruikt als bezittelijk voornaamwoord, maar dat is het niet. Mijn is wel een bezittelijk voornaamwoord. Dat wil zeggen dat het wijst naar een bezit van iemand, in dit geval naar de oma die van mij is.

Als je wilt weten of je me of mijn moet gebruiken, vraag je dan af of het over een bezit gaat. Gaat het over een bezit, dan gebruik je mijn. Gaat het niet over een bezit en wil je verwijzen naar iemand, dan kun je me gebruiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *